Geplaatst op

‘Leve de herinnering’ is uit

Half april 2018 hadden we ons eerste spel in handen

Een set gesprekskaarten met 100 unieke foto’s met bijpassende vragen naar aanleiding van ons koningshuis. Het spel is bij twee verzorgingshuizen in Hilversum getest. Men was enthousiast. Er kwamen uitvoerige gesprekken op gang tussen de deelnemende ouderen.

Een vraag gaat over het accent.
Prins Bernhard sprak met een specifiek Duits accent. Heeft u uw accent behouden?
In de groep zitten twee dames die met elkaar in hun dialect weten te praten: de ene kwam uit Groningen, de ander uit de Achterhoek. Dat wisten zij niet van elkaar totdat ze het spel speelden.

Een andere vraag
Prinses Irene en prinses Marijke zijn beiden getrouwd geweest met een katholieke man. Wat vindt u van de uitdrukking: Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.
Bij deze kaart gingen alle remmen los. Een vrouw vertelde dat haar vader haar katholieke vriendje de deur had gewezen. Daarover was ze nog steeds boos op haar vader. Een andere vrouw had hetzelfde meegemaakt en was daarna verliefd geworden op een Joodse jongen: haar grote liefde, die helaas in de oorlog is vermoord. Dan valt het even stil en voel je de emotie. Een mooi moment omdat je zag dat de anderen grote betrokkenheid toonden bij haar levensverhaal.

Nog een vraag, over kleding.
De koningin kan haar kleding zelf laten ontwerpen. Heeft u uw kleding altijd zelf kunnen kiezen of kopen?
Deze vraag leidde tot een gesprek over de grote gezinnen waar de deelnemers uitkwamen. Van 11 tot soms wel 18 kinderen. Als kind kreeg je de afdankertjes van de oudere kinderen in het gezin. Een dame vertelde dat zij enig kind was en dat zij was geadopteerd. Dit kwam voor alle deelnemers en de activiteitenbegeleider als een complete verrassing. Men woont al enkele jaren met elkaar in hetzelfde verzorgingshuis. Zo leer je elke dag wat van elkaar.

Het spel leidt tot openhartige gesprekken. We zagen in de groep verbinding ontstaan. En dat is precies waar ons spel voor is ontwikkeld: verbinding creëren door met elkaar in gesprek te komen. Gesprekken die opvolging krijgen de volgende keer dat men elkaar ontmoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *